Couchsurfing tips veilige ervaring

Wanneer je het artikel mijn Couchsurfing ervaringen leest, zul je begrijpen wat Couchsurfing is en wat het zo uniek maakt. In de afgelopen 7 jaar heb ik als Couchsurfer, maar ook als host veel mooie momenten beleefd. Zo heb ik nieuwe mensen leren kennen, kreeg ik een kijkje in het leven van anderen en heb ik veel geleerd. Om ervoor te zorgen dat ook jij het maximale uit je Couchsurfing avontuur kunt halen, deel ik hieronder mijn 6 gouden tips voor een veilig en onvergetelijk avontuur.

Tip 1 Maak een goed en compleet Couchsurfing profiel

Voordat je overnachtingsverzoeken gaat versturen naar potentiële hosts, is het belangrijk om te weten dat een host graag een idee heeft van wie hij of zij in huis haalt. Met een goed en volledig ingevuld profiel help je niet alleen de host een idee te geven van wie jij bent, het zorgt er ook voor dat je aanzienlijk meer kans maakt een host te vinden die jou verzoek accepteert. Neem dus echt de tijd om alle vragen op je profielpagina zo volledig en eerlijk mogelijk in te vullen. Benieuwd naar hoe ik mijn profiel heb ingevuld? Bekijk dan hier mijn profielpagina.

Zorg voor referenties op je Couchsurfing profiel

Couchsurfing referenties

Voor een veiliger gevoel wil jij waarschijnlijk graag lezen wat anderen over een host schrijven. Die potentiële host wil op zijn beurt weer weten wat mensen over jou te zeggen hebben. Persoonlijk accepteer ik ook verzoeken van nieuwelingen zonder referenties, maar helaas geldt dit niet voor alle hosts. Een profiel met referenties vergroot dus de kans op het vinden van een host. Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor referenties op je profiel:

  • Host Couchsurfers: Door zelf ook je huis open te stellen voor Couchsurfers ontvang je referenties van je gasten.
  • Bezoek een Couchsurfing evenement: In grotere steden worden regelmatig evenementen georganiseerd voor leden van Couchsurfing. De mensen die je er ontmoet, kun je vragen om een persoonlijke referentie over je te schrijven.
  • Gebruik HANGOUTS: Met de HANGOUTS functie in de Couchsurfing app kun je in contact komen met Couchsurfers die op dat moment bij je in de buurt zijn. Spreek bijv. af om samen een biertje te gaan drinken, of om de stad te gaan verkennen. Na afloop kun je vragen om een referentie.
  • Via een bekende: Ken je al mensen die net als ik gebruik maken van Couchsurfing? Vraag ze dan om een persoonlijke referentie over jou te schrijven.

Overweeg profielverificatie ✅

Om de kans op het vinden van een host nog verder te vergroten, raad ik je aan om profielverificatie te overwegen. Het groene vinkje op je profiel zorgt voor nog meer vertrouwen bij een host. Met profielverificatie is je telefoonnummer, ID en huisadres geverifieerd.


Tip 2 Een Couchsurfing host zoeken en goed verzoek schrijven

Stel filters in

Eindelijk, je profiel is klaar! Het is tijd om op zoek te gaan naar een host. Om tijdverspilling te voorkomen raad ik je allereerst aan om tijdens je zoektocht de “Last activity” filter te gebruiken. In de zoekresultaten worden namelijk naast actieve hosts ook inactieve hosts weergegeven. Het versturen van een verzoek aan iemand die al 2 jaar niet meer is ingelogd is nogal zinloos. Persoonlijk kies ik altijd voor de “In the last week” optie.

Lees zorgvuldig het profiel van een host

Om te voorkomen dat je bij een host voor onaangename verrassingen komt te staan, raad ik je aan om altijd het profiel van een host goed door te lezen! Er zijn bijvoorbeeld hosts die schrijven dat je een kamer moet delen met 3 katten, of dat alleen nudisten welkom zijn. Er zijn ook hosts die schrijven dat je bij hem of haar in bed moet slapen omdat ze geen extra bed of bank hebben.

Schrijf een persoonlijk verzoek

Je hebt nu één of meerdere hosts gevonden bij wie je graag zou willen overnachten. Met een simpel overnachtingsverzoek als “Hi, can you please host me tomorrow night?” is de kans groter dat de host je verzoek afwijst of je zelfs helemaal negeert. Met het versturen van een persoonlijk verzoek laat je zien dat je het profiel van de host hebt gelezen en daadwerkelijk interesse toont. Staat er bijv. in het profiel dat de host van honden houdt, fan is van FC Barcelona, of Italie helemaal het einde vindt, benoem dit dan in je verzoek.

Voorbeeld: Hi, my name is Michiel and I’m excited to visit your city for the very first time next week. It’s great to read that you’re a FC Barcelona fan as well, what do you think of their new trainer? I’m curious if you have any dog(s) at the moment, if so which breed? Someday I would like to have a Huskey. Is there any chance that you can host me Tuesday night? I’ll be very grateful! Hope to hear back from you and to meet you later! Have a nice day.

Houdt er rekening mee dat:

  • Couchsurfing geen booking.com is! Hosts weten vaak niet hoe hun planning er over 2 maanden uitziet, een verzoek sturen voor data die meer dan 3 weken in de toekomst ligt raad ik af. Persoonlijk accepteer ik alleen verzoeken voor overnachtingen binnen de komende 2 weken. Uiteraard verschilt dit per host.
  • Couchsurfing niet voor lange vakantieverblijven is. Over het algemeen is 1-3 dagen de norm. Wil je ergens langer blijven? Spreidt je verblijf dan uit over meerdere hosts of vraag of je langer kunt blijven.
  • Je nooit op één paard moet wedden, stuur dus verzoeken aan verschillende hosts! Zo vergroot je de kans om een slaapplek te vinden.
  • Niet alle hosts in het centrum van de stad wonen en je dus soms moet reizen.

Tip 3 Geef niet te snel op

Het vinden van een plek om te overnachten via Couchsurfing kan tijdrovend en soms zelf lijden tot frustraties. Met name in de grote toeristische steden is het vaak lastig om een host te vinden. Couchsurfing telt miljoenen leden en dus kan het zijn dat een host soms tientallen verzoeken op een dag ontvangt en moet kiezen. Misschien klinkt het wat negatief, maar laat je er zeker niet door uit het veld slaan! De onvergetelijke Couchsurfing avonturen die ik in de afgelopen 7 jaren heb meegemaakt, zijn het geduld meer dan waard geweest!

Plaats een public trip

Naast het versturen van overnachtingsverzoeken kun je ook een oproep plaatsen waarin je aangeeft wanneer je in een bepaalde plaats bent. Geef hierin aan dat je opzoek bent naar een host, een buddy of de stad mee te verkennen, of iemand met wie je wil gaan lunchen. Zowel hosts als reizigers kunnen vervolgens reageren op jou oproep.


Tip 4 Blijf communiceren met de host

Hoera! Je hebt een host gevonden die jou verzoek heeft geaccepteerd. Die host is net als jij een mens met een planning. Het is daarom van belang dat je ten alle tijde duidelijk bent als het gaat om wanneer je verwacht aan te komen. Loop je onverhoopt vertraging op, of is je trip geannuleerd? communiceer dit dan met je host! Persoonlijk irriteer ik me mateloos aan Couchsurfers die na het accepteren van hun verzoek stil blijven. Een host zou jou nooit moeten vragen of je überhaupt nog komt opdagen of niet.

Wissel telefoonnummers uit met je Couchsurfing host 📱

In principe kun je prima communiceren via de Couchsurfing app, echter zul je niet de eerste zijn wiens internet op de plaats van bestemming niet blijkt te werken. Vraag daarom altijd naar een telefoonnummer zodat je de host altijd kunt bellen of sms-en wanneer internet je in de steek laat.


Tip 5 Toon dankbaarheid

Dat een host de deuren voor jou opent zodat jij als onbekende een dak boven je hoofd hebt, is voor Nederlandse begrippen vrij uniek. Als Couchsurfer betaal jij niet meer dan een paar euro per jaar voor het lidmaatschap. Een host daarentegen maakt extra kosten doordat jij een keer onder de douche springt, een wasje draait of omdat de host je ophaalt van het station. Dat je een host niet ‘hoeft’ te betalen, wil niet zeggen dat je geen extra kosten ‘mag’ maken! Neem je host bijv. mee uit voor een koffie of lunch, neem een kleinigheidje mee zoals stroopwafel of kook een maaltijd. Wat het ook is, dankbaarheid wordt altijd gewaardeerd. Dankbaarheid hoeft overigens niet altijd geld te kosten, zo kun je na een maaltijd aanbieden de afwas te doen of om te helpen met een klusje in huis.


Tip 6 Wees niet bang maar geniet !

Het kan spannend zijn, overnachten bij een wildvreemden. Vooral de eerste keer Couchsurfen kan je aan het twijfelen brengen. In de afgelopen 9 jaren verbleef ik bij meer dan 70 hosts in 18 verschillende landen. Nog nooit ben ik bij iemand terecht gekomen waar ik me onveilig voelde. Mijn advies is dus om te genieten van de unieke avonturen die je gaat beleven en van de vriendschappen die je gaat sluiten. Maak je niet teveel zorgen en bedenk je dat e meesten mensen op deze wereld deugen!

Stellen bovenstaande woorden jou nog niet op je gemak als het gaat om Couchsurfing en veiligheid? Met de volgende 4 suggesties hoop ik dat je het avontuur wel durft aan te gaan!

  • Kies voor een host met referenties
  • Deel de gegevens van een host met het thuisfront
  • Zorg voor een backup plan
  • Onderzoek of pepperspray legaal is in het land waar je gaat Couchsurfen.

Lees ook het artikel met mijn Couchsurfing ervaringen

gerelateerde artikelen