Wat is Couchsurfing

Couchsurfing is een sociaal netwerk dat wereldwijd reizigers met elkaar en met gastvrije locals verbindt. Een belangrijk doel van Couchsurfing is om reizigers de echte cultuur en gastvrijheid van een land te laten ervaren. De beste manier om dit te doen is natuurlijk door bij een local te verblijven. Zie CS als een soort van AirBNB maar dan zonder dat je een rekening krijgt gepresenteerd. Benieuwd naar mijn Couchsurfing ervaringen? Lees dan verder.

Mijn eerste ervaring met Couchsurfing

Couchsurfing ervaringen

Ergens eind 2015 bezocht ik een vriend van me in de Amerikaanse staat Arizona. Tijdens mijn verblijf hoorde ik over het jaarlijkse Colorado river crossing balloon festival waar ik wel oren naar had. Maar waar zou ik dan overnachten ? Juist bij de locals thuis! Na het versturen van enkele verzoeken werd ik welkom geheten door de familie Fisher in Yuma. Dit was voor mij het begin van een reeks onvergetelijke ontmoetingen, avonturen en ontdekkingen!

Ongekende gastvrijheid

Couchsurfing ervaringen

In 9 jaar tijd heb ik bij meer dan 70 verschillende mensen in 18 landen mogen verblijven. Het type hosts varieert van vrijgezellen tot koppeltjes en grote gezinnen. Of ze nu net 18 zijn of achteraan in de 60, iets wat al deze hosts gemeen hebben is zonder twijfel hun gastvrijheid !

Opgehaald worden van het station, mee-eten, een rondleiding door de stad of samen een lokaal evenement bezoeken. Met een lokale host kom je op plekken die je zelf hoogstwaarschijnlijk nooit zou bezoeken. Een mooi voorbeeld van één van mijn Couchsurfing ervaringen was in Litouwen. Hier overkwam het me 2x dat kinderen hun kinderkamer af moeten staan en bij papa en mama in bed moeten slapen. De familie was het er niet mee eens dat ik als gast op de bank zou moeten slapen!

Oops, dat was een beetje dom!

Een jaar nadat ik voor het eerst gebruik maakte van Couchsurfing leerde ik in 2016 een hele belangrijke les! Op weg naar Philadelphia moest ik nog last minute een slaapplek regelen. Als een dolle begon ik met het versturen van verzoeken via de Couchsurfing app. Yes, dacht ik toen een verzoek werd geaccepteerd. Even later arriveerde ik bij het huis van de host. Hij woonde in de kelder🤔 Hmm dacht ik, pas toen hij even later poedelnaakt voor me stond dacht ik helemaal WTF! Anyway, hij bleek nudist (wat in zijn profiel vermeld stond). Dat ik geschokt was hoefde ik hem niet te vertellen, dat zag hij zelf wel! Hij had respect voor de situatie en heeft de dagen van mijn verblijf de kleren aangehouden! Conclusie, altijd de profielen lezen.

Zeker niet omdat het gratis is

De hosts die hun onderdak delen met Couchsurfers mogen hiervoor geen geld vragen. Persoonlijk doet het me goed als ik een kleinigheidje zoals stroopwafels of Hollandse mini klompjes meeneem. Hiernaast ben ik altijd bereid om mijn hosts te helpen in de keuken zodat ik ze in ieder geval iets teruggeef.

Onvergetelijke herinneringen

Couchsurfing ervaringen

Slapen in een boomhut in de Canadese natuur, de Zwitserse Alpen verkennen met de host en wat te denken van de familie in Polen met de eettafel vol zelfgemaakte gerechten. Of die keer in Alabama waar mijn host zijn huurman had uitgenodigd. Van de buurman kreeg ik een lucky $2 biljet die als zeldzaam worden beschouwd. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van momenten die me altijd bij zullen blijven.

Couchsurfing en veiligheid

Of ik me wel eens onveilig voel bij vreemde mensen in huis ? Die vraag is me al zeker tientallen keren gesteld. Nee, nog nooit heb ik me onveilig gevoeld. Ongemakkelijk misschien, maar dat is wat anders. Door altijd eerst de referenties van een host te lezen en te vertrouwen op mijn instinkt ben ik nog nooit in de problemen geraakt. Couchsurfing beschikt over een zogenaamd “safety team” waar gebruikers ongewenst gedrag van een host of gast kunnen melden.

Lees hier mijn 6 belangrijkste tips voor onvergetelijke Couchsurfing ervaringen!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Hi Michiel,

    Leuke website heb je. Ik kwam erop terecht omdat ik ervaringen zocht met couchsurfing. Mijn belangrijkste vraag is alleen nog niet beantwoord en ik hoop dat ik je die mag stellen:
    Ik ga volgend jaar een lange fietsreis maken, zonder kampeeruitrusting. Couchsurfing lijkt me ideaal om kosten voor hotels/B&B’s te vermijden. Ik heb me geregistreerd, maar voor ik in kan loggen moet ik eerst betalen. Ik wil echter éérst graag weten wat de dichtheid is van gastadressen. Op de fiets is het lastig om heel ver van je geplande route af te wijken namelijk. Kun jij daar iets over zeggen? Hoe zit het in Duitsland/Zwitserland/Italië? Moet ik denken aan elke 5 km, elke 10 km? elke 20 km?

    1. Hallo Jan, die fietstocht Klinkt als een mooi vooruitzicht! Helaas is Couchsurfing inderdaad overgestapt op betaalde abonnementen. De beschikbaarheid van actieve Hosts verschilt per land/stad/gebied. Over het algemeen geldt dat er in dichtbevolkte steden/gebieden ook meer hosts zijn. Echter als er actieve hosts zijn is dat nog geen garantie dat je een host gaat vinden die op jou data zijn of haar huis voor je openstelt. Wat je zou kunnen proberen is voor een maand te betalen (uit mijn hoofd is dat 3 euro) en dan uitzoeken hoeveel actieve hosts er in de gebieden zijn waar jij heen wil gaan. Ben je jer overigens bewust van het bestaan van warmshowers.org? Dit is een platform gelijk aan couchsurfing maar gericht op fietsende reizigers. Hopelijk heb ik je vragen zo beantwoord, veel succes met je fietstocht.

  2. Dank voor je uitgebreide reactie en tips! Warmshowers kende ik niet. Ik zocht al wel naar een alternatief voor het Nederlandse Vrienden op de Fiets. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *